Välj rätt barnvagn

Den rätta barnvagnen kan göra stor skillnad i hur lätt och tillgängligt ditt dagliga liv är med baby – från den promenaden i parken till den vandringen genom köpcentret. Här en omfattande guide till de olika typerna av barnvagnar, så att du kan välja den som är mest vettig för din familj.

I den här guiden kommer vi att gå igenom:

Vi börjar med vad ska man tänka på när man köper en barnvagn 🤷‍♂️

Kostnad

Första gången föräldrar blir ofta chockade över hur mycket en barnvagn kostar. Om du har budget att spendera mer, kommer dyrare barnvagnar ofta att ha saker som bättre fjädringssystem och lättare manövrerbarhet, avancerade tyger/färgval och modulära säten som kan växla mellan fram- och bakåtvända eller konvertera för att hålla mer än ett barn. Men stressa inte för mycket över budgeten då avancerade barnvagnar kostar 10000 kronor eller mer, är det också mycket möjligt att få en barnvagn som passar dina behov för mycket mindre.

Livsstil

Detta är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer en barnvagn. Är ni en stadsfamilj som kommer att använda er barnvagn hela dagen – varje dag eller ni en förortsfamilj som främst kommer att behöva den för promenader i grannskapet och korta resor hemifrån? Vilken typ av utrymme har du i ditt hem eller lägenhet för barnvagnsförvaring? Behöver du dra din barnvagn uppför trappor eller i kollektivtrafik? Planerar du att använda en barnvagn för alla dina behov eller kommer ni att komplettera vardags vagnen med en rese- eller joggingvagn? Din barnvagn måste uppfylla behoven för din livsstil, så tänk igenom dessa frågor noggrant innan du bestämmer dig.

Familjestorlek

Om ni är en mindre familj med ett barn och det är flera år mellan syskon, fungerar en barnvagn helt perfekt. Men om du tror att det finns en chans för ytterligare ett barn inom de närmaste tre åren, överväg då en barnvagn som kan omvandlas till en dubbel som till och med kan rymma upp till tre barn (två platser + en ståbräda). Många föräldrar säger att man köpte en för liten barnvagn var ett av deras största misstag i efterhand.

Vilka typer av barnvagnar finns det 🧐

Duovagn

En duovagn är en barnvagn som består utav chassi, hjul samt separat liggdel och sittdel, vilka fästs direkt på chassit. Med liggdelen kan duovagnen användas från födseln och med sittdelen tills dess att barnet blivit för tung för vagnen eller på annat sätt vuxit ur den vid ca två till tre års ålder.

Fördelen med duovagnen är att liggdelen är större och kan användas längre. Fördelen med kombivagnen är att det är lätt att ta med sig liggdelen och lämna chassit kvar på lämpligt ställe.

Kombivagn

När ditt barn har blivit stort nog att sitta upp på egen hand använder du enbart sittdelen. En duovagn har samma användningsområde som en kombivagn. Skillnaden är att en duovagn har separata sitt- och liggdelar som du byter ut helt.

Syskonvagn eller tvillingvagn

Syskonvagn, tvillingvagn eller dubbelvagn är några av de benämningar som brukar användas då man letar efter en större barnvagn som kan ta fler än ett barn. När familjen växer och det är mindre än 3 år mellan barnen eller när man väntar tvillingar så syskon- eller tvillingvagnen ofta en nödvändig investering. Ibland går det bra att ha olika vagnar till barnen men då krävs att man är två som kan köra vagnarna när man ska ut.

Sittvagn

Sittvagn är ofta den andra vagnen eller insatsen ett barn har om det inte är en kombivagn. Sittvagnen används från det att barnet själv kan sitta ordentligt. Detta innebär att det kan vara lämpligt att byta till sittvagn när barnet är cirka 6-8 månader. Sittvagnen kan sedan användas fram tills det att barnet är cirka 3 år.

Resevagn

En resevagn är en typ av barnvagn särskilt anpassad för att tas med på resa. Egentligen kan vilken vagn som helst anses vara en resevagn, men det som vanligtvis avses med begreppet är att resevagnen ska vara lätt och att den ska ta liten plats när den är ihopfälld.

Viktiga funktioner på din barnvagn 🛋

Säkerhetsfunktioner

Vi börjar med barnvagn säkerhet då det är A och O när man ska välja barnvagn. En bra början är att kolla så att barnvagnen har en ”EN 1888” (i Sverige SS-EN 1888) märkning. Om denna märkning finns så ska barnvagnen uppfylla de kraven som finns som standarden.

Kontrollera sedan om så att det inte finns någon risk för klämskador för barnet i vagnen. Klämrisken finns i de barnvagnens rörliga delar där det är viktigt att dessa här väl täckta med någon form typ av textilkåpa eller liknande.

Kvalitetshjul

Se till så att barnvagnen har ett par riktiga kvalitets hjul då du kommer gå ett antal mil med denna vagn så kommer du inte ångra det efteråt oavsett om du bor inne i stan eller på landet.

Förvaring

Se till att förvaringen i barnvagnen är allt du kan önska och lite till! Ett barn kommer med en hel del krav på kring utrustning som aldrig verkar få plats samtidigt som du vill kunna få plats med dina saker också.

Tvättbart tyg

Det är ingen hemlighet att barn kladdar ner en hel del så försöka att hitta en modell med  ett tyg som är lätt att tvätta. Det kommer göra barnvagnen fräschar och så att den håller längre.

Topp Barnvagnar

2021

Hjälp Oss ❤️

Hjälp oss att bli bättre! Har vi skrivit fel, missat något eller vill du lägga till något så är det bara att skicka in det här så gör vi vårt bästa för att få upp det på hemsidan ✌️

Dela

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Guider