Vilka barnvagnshjul ska man välja?

Vilka är de olika typerna av barnvagnshjul?

Ska man ha svängbara hjul? Behöver vi fjädring? Vi bryter ner för att hjälpa dig hitta de bästa barnvagnshjul för dig!

När du väljer vilken barnvagn som är rätt för dig är en viktig faktor att ta hänsyn till hjulen då ett bra par hjul kan rädda dagen medan ett par sämre förstör hela barnvagnsupplevelsen. Beroende på vart du bor och vilken typ av underlag du regelbundet kommer att använda din barnvagn på kan det vara skillnaden mellan en bekväm eller ojämn åktur för dig och din baby.

Vi kommer att gå igenom:

Vilken hjul storlek passar mig bäst? 🏎

En bra tumregel att ha är “ju större hjuldiameter, desto bättre kommer den att hantera ojämna ytor”. Så en barnvagn med större hjul kommer att fungera bättre om du har mycket ojämn ytor eller terräng.

Barnvagnar med större bakhjul som är utformade för att ta dig över ojämna ytor, medan lätta stadsvagnar ofta kommer med mindre hjul som är bättre lämpade för släta trottoarer. Det är dock värt att komma ihåg att de större hjulen tenderar att göra barnvagnarna tyngre och skrymmande och det är varför lätta stadsvagnar vanligtvis har mindre hjul.

Ta till exempel Bugaboo Fox 2, som väger 10 kg hjul som mäter ca 30 cm i diameter, jämfört med den lätta stadsvagnen, Babyzen YOYO2, som väger 6,2 kg med sina hjul som mäter mindre än hälften av storleken på 13,3 cm.

Ska vi ha fasta eller svängbara hjul?

Beroende på vilken typ av terräng du kommer att använda din barnvagn i spelar stor roll!

Barnvagnar med vridbara hjul framtill gör dem mer manövrerbara när du ska ändrar riktning och vrida runt hörn. De svängbara hjul är dock inte att rekommendera i grov terräng då varje liten sten kommer att göra så att barnvagnen vill byta riktning. Om du har svårt att välja mellan fast och vridbart hjul så finns det hybridvagnar som Thule Urban Glide 2, där du kan låsa framhjulet om du vill ta en löptur med vagnen och sedan låsa upp framhjulet när du ska in i en affär för att köpa blöjor. Låsning av framhjulet kan göra barnvagnen förlorar lite av sin manöverbarhet men får mycket bättre stabilitet.

Låsbara

Framhjul

Barnvagn med tre eller fyra hjul?

Du kommer att upptäcka att de flesta barnvagnar har fyra hjul men det finns också möjlighet att köpa en trehjuling. Fördelen med att ha 3 hjul är att den tenderar att göra barnvagnen mer strömlinjeformad och lättare att styra.

Fyrhjulingar tenderar att ge mer stabilitet och kan vara mer kompakta när de är hopfällda, vilket är viktigt att tänka på om du har ont om plats eller har en bil med litet bagageutrymme. De tenderar också att ha mer förvaringsutrymmen eftersom de inte blir smalare framtill som trehjulingar.

Ska vi ha stötdämpare på barnvagnen?

Barnvagnar med stötdämpare är utformade för att jämna ut stötar för en mer bekväm åktur för barnet. En fjädring är sannolikt något du måste ta hänsyn till om du bor i ett område med mycket terräng då hjulen kommer ta upp en del av stötarna men långt ifrån allt. Men om du bor i ett område med släta trottoarer kanske fjädring inte är din högsta prioritet framför att hitta en lättare barnvagn.

Vilka typer av barnvagnsdäck finns det?

Vissa barnvagnar har en kombination av olika däcktyper och vissa kombinerar till och med olika material, så det är värt att titta på den tekniska specifikationen innan du köper. Vi har beskrivit de tre huvudtyperna du vanligtvis hittar.

Luftfyllda hjul

Luftfyllda barnvagnshjul är precis som däcken på en cykel, utformade för att ge ditt barn en smidig åktur över ojämna och ojämna ytor då de kan ta många stötar utan att ditt barn känner av små ojämnheter. Kombinationen mellan en bra stötabsorbering och relativt låg vikt gör dem till perfekta hjul för vanliga barnvagnar och löparvagnar.

Tänk dock på att eftersom däcken är luftfyllda så finns det en risk för punkteringar och du måste fylla på luften i däcken med jämna mellanrum. Så det är definitivt värt att köpa ett reparationssats med ett extra innerrör och en pump som ni kan ha i vagnen.

Skumfyllda däck

Skumfyllda däck fungerar på liknande sätt som luftfyllda däck genom att de ger ett bra grepp och bekväm åktur över ojämna ytor. De är dock ett bättre alternativ om man vill slippa underhåll eftersom de är fyllda med tätt skum istället för luft gör de opunkterbara. Dock ökar vikten något jämfört mot luftfyllda däck men utöver det så är de rätt jämlika i komfort och prestanda. 

EVA-hjul

EVA-hjul är gjorda i plast och är punkteringsfria, däremot gör denna plast att det lätt fastnar grus i de och det gör även att det slits fort. Däremot är dessa hjul väldigt lätta i vikt och man slipper punktering.

PU-hjul

PU-hjul är gjorda i en plast som är mycket tåligare än EVA-plasten och även dessa är punkteringsfria. Det fastnar heller inget grus i dessa och är aningen mjukare än EVA-hjulen.

Hjälp Oss ❤️

Hjälp oss att bli bättre! Har vi skrivit fel, missat något eller vill du lägga till något så är det bara att skicka in det här så gör vi vårt bästa för att få upp det på hemsidan ✌️

Dela

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Guider